Kezdőlap jó példák

Roma fiataloknak indított képzést Magyarország legsikeresebb vezetőképző intézménye, a Mathias Corvinus Collegium

Vitázni tanulnak, idegen nyelvi kurzusokat végeznek és személyes mentorációt kapnak a résztvevők a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új, roma fiatalok számára indított képzésén. A Roma Tehetség Program pályaválasztási döntésekben is segít, a fókusz a gyakorlati tapasztalatok átadásán és a készségfejlesztésen van. Tartalomról, lehetőségekről és célokról Tarján Kata beszélgetett Gáti Szilviával, a Roma Tehetség Program koordinátorával.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig. Az intézmény oktatási portfóliója tartalmaz olyan hiánypótló képzéseket is, mint a Női Közéleti Vezetőképző Program vagy a határon túli politikai iskolák.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium

Több mint húsz éves tapasztalattal kiemelkedően tehetséges diákokat támogat a Collegium abban, hogy a bennük rejlő tehetséget – szociokulturális helyzetüktől függetlenül – a legnevesebb oktatók és tanárok segítségével kibontakoztathassák és kamatoztathassák. Európai színvonalú szakmai ismeretekkel rendelkező, felelős értelmiséget kíván nevelni.

Az MCC legújabb képzése középiskolába járó, pályaválasztás előtt álló roma fiatalokat szólít meg, illetve egyetemistákat, akik tudásukat tovább szeretnék gyarapítani alap-, mester- vagy doktori (PhD) képzésekkel hazai vagy külföldi egyetemeken.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium Fotó: Gellér Anna
Hogyan foglalná össze röviden az MCC új, roma fiataloknak szóló tehetséggondozó képzését, a Roma Tehetség Programot?

G.Sz.: A Mathias Corvinus Collegium 2018 őszén indította el roma fiatalokat támogató kezdeményezését, a Roma Tehetség Programot. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló program egy, a hagyományos oktatási formákat kiegészítő képzési projekt.

A Program célja a magyarországi középiskolás és egyetemista roma fiatalok támogatása abban, hogy megfontolt pályaválasztási döntést tudjanak hozni, sikeresen felkészüljenek a felvételire, és legyen lehetőségük akár külföldi egyetemeken is továbbtanulni. Az ingyenes képzésben részt vevő diákok innovatív módszertan segítségével, a lakóhelyükhöz közeli idegen nyelvi képzéseken és a kéthetente megrendezésre kerülő budapesti hétvégi alkalmakon fejleszthetik készségeiket és tudásukat. Személyes fejlődésüket pedig egyéni mentorációval támogatjuk.

A Program két korcsoport számára érhető el, felmenő rendszerben. A középiskolásoknak szóló programban a diákok a középiskola tizedik évfolyamának első félévében csatlakozhatnak a képzéshez. Ezt követően öt féléven keresztül változatos oktatásokon vesznek részt, melynek során folyamatos mentoráció és egyéni fejlődési terv megvalósítása mentén a sikeres továbbtanulás segítése a cél. A másik korosztálynak indított programrészbe olyan, érettségivel rendelkező, felsőoktatásban részt vevő vagy frissdiplomás fiatalok jelentkezésére számítunk, akik hazai vagy külföldi alapképzésre, mesterképzésre vagy doktori képzésre készülnek. Számukra két féléves intenzív képzési programot építettünk fel.

Hol tart most a Program, miben vettek részt eddig a fiatalok?

G.Sz.: Jómagam a középiskolás diákjainknak szóló programrésszel foglalkozom, így arról tudok bővebben nyilatkozni, azonban az egyetemi programra is igyekszem kitérni, annál is inkább, hiszen a kettőt összekötjük közös képzési napok alkalmával.

A középiskolás és az egyetemi programrészben az őszi szemeszter az íráskészség-fejlesztés, érveléstechnika, vitakultúra megismerése, pályaválasztás, kommunikációs technikák megismerése, illetve a gazdasági, társadalmi folyamatok, problémák megismerésének tematikájára épült. A Roma Tehetség Programban egyetemi oktatók és válogatott trénerek vesznek részt, előadásaik, képzéseik felkészítik a résztvevőket a kurzusok sikeres teljesítésére.

Az őszi félévben az idegen nyelvi képzési modulunk is elindult, melynek során minden diákunk válaszható idegen nyelvi magánórákat hallgat a lakóhelyéhez vagy iskolájához közeli településre szervezve. A személyre szabott fejlesztési terv tartalmaz így idegen nyelvi célokat is, amelynek általában egy kitűzött szintű nyelvvizsga megszerzése a kézzelfogható eredménye. Ez azért is fontos, mert a továbbtanulást és a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedést is nagyban segíti.

A tréningnapok célja, hogy a résztvevők a jelenlegi, valamint későbbi tanulmányaik, illetve akár a leendő munkájuk során kamatoztatható tudással gazdagodjanak. Mindeközben egy összeszokott, jól együttműködő, egymást támogató közösséggé formálódnak. Az első sikeres őszi szemesztert követően, újabb, tanulásban és élményekben gazdag tavaszi képzési alkalmakkal készülünk a középiskolás és az egyetemi program diákjai számára.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium Fotó: Gellér Anna
Hogyan kutatják fel azokat a fiatalokat, akiket meg akarnak szólítani?

G.Sz. A képzésünkre az ország bármely középiskolájából érkezhetnek diákok. A felvételi lehetőséget a középiskolák felé kommunikáljuk, és ezúton is köszönjük a rengeteg támogatást a középiskolai tanárok részéről, akik hírét viszik programjainknak, diákjaik figyelmébe ajánlják a képzést.

A középiskolás programrészben évről évre, tizedik évfolyamot megkezdő tehetséges roma diákokat keresünk, akik az érettségi megszerzését követően hazai vagy külföldi egyetemeken szeretnének továbbtanulni, tetszőleges tudományterületen. Az egyetemi képzésünkre azoknak a fiataloknak a jelentkezését várjuk, akik már rendelkeznek érettségivel vagy akár valamilyen szintű felsőoktatási tapasztalattal, végzettséggel, és tudásukat tovább szeretnék gyarapítani alap-, mester- vagy doktori (PhD) képzésekkel hazai vagy külföldi egyetemeken.

Munkánk során felvettük a kapcsolatot roma szakkollégiumokkal, egyesületekkel, tehetséggondozó intézményekkel, akikkel kölcsönös együttműködésben, egymás munkáját kiegészítve képezzük a tehetségprogramban résztvevő hallgatókat.

 

A Mathias Corvinus Collegium weboldalán a képzések között megtalálható a Roma Tehetség Programról minden olyan fontos tudnivaló, amely a képzés részleteit bemutatja. Szakmai tevékenységeikről, eseményeikről rendszeresen jelennek meg a Collegium YouTube-csatornáján is saját készítésű videók és egyéb, a képzésekkel kapcsolatos tartalmak és információk.

 

Közvetlen anyagi támogatást is jelent a Roma Tehetség Programban való részvétel?

G.Sz.: A részvétel minden résztvevő számára ingyenes. Képzési programjaink ideje alatt teljes ellátásban részesülnek a fiatalok. Gondoskodunk a programokra való felutazásukról, hazautazásukról, szállás és étkezési költségeikről a képzések ideje alatt, sőt az élményprogramokban való részvétel költségeit is a Program finanszírozza. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz elengedhetetlen nyelvi tudást is biztosítsuk, így a diákok közvetlen lakóhelyére szervezett magánnyelvi órák költségeit is a Program állja.

Kiket tekintetek “tehetségnek”?

G.Sz.: Az MCC Roma Tehetség Program számára a tehetség nem feltétlenül a kitűnő tanulmányi eredményekkel rendelkező diákot jelenti. Úgy tapasztaljuk, hogy a hozzánk érkező fiatalok rendkívül ambíciózusak, szeretnék tehetségüket bizonyítvani.

valamivé, valakivé szeretnének válni.

Fontos, hogy elképzeléseik elérése érdekében rendelkeznek kellő motivációval, kitartással, hogy a kitűzött céljaikat, jövőképüket az MCC támogatásával megvalósíthassák.

Mivel kis létszámú programról van szó, így nagy figyelmet tudunk fordítani egy-egy diákra. Egyéni fejlődési ütemben tud haladni a képzés, amely során a diákok saját belső motivációjára nagy mértékben építünk.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium Fotó: Gellér Anna

A képzésen szerzett tapasztalatok, ismeretek és elsajátított készségek segíthetik az iskolai tanulmányi eredmények javulását is. Meghatározó élményt jelent a fiatalok számára az a felpezsdítő szellemi közeg, értékközösség az MCC-ben, amelyben a részvétel során belekerülnek.

Mit kell tenniük a pályázóknak a bekerülésért? Melyek a pályázati kritériumok?

G.Sz.: A középiskolás képzésre tizedik évfolyamukat megkezdő középiskolások jelentkezését várjuk az ország bármely iskolájából, míg az egyetemi képzésre pályázhatnak BA/BSc, MA/MSc vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók, továbbá frissdiplomások és frissen érettségizettek is. Mindkét program esetében egy online jelentkezési lap kitöltésével indul a jelentkezés, amely ITT érhető el. Ehhez mellékelni kell egy önéletrajzot, motivációs levelet, tanári ajánlást, valamint a korábbi tanulmányi eredményeket. Az egyetemi képzés esetén már a jelentkezéskor szükséges megfogalmazni egy egyéni továbbtanulási tervet, amelyet a szóbeli felvételi során személyesen is átbeszélünk a jelentkezőkkel.

A pályázati anyag elküldését követően egy előre egyeztetett szóbeli felvételi időpontban Budapesten személyesen is találkozunk a jelöltekkel. A felvételi beszélgetés a benyújtott pályázati anyag mentén zajlik, de szóba kerülnek a jelentkező fiatalok célkitűzései és motivációi is.

A Roma Tehetség Programunk összeállításakor az egyénre szabott oktatásra helyeztük a hangsúlyt. A felvételi eljárás során azokat a diákokat keressük, akik olyan célokat tűztek ki maguk elé, melyekben intézményünk szakmai hátterének és több mint húszéves oktatási tapasztalatának köszönhetően támogatni tudja őket. Úgy gondoljuk, hogy a tehetséggondozási folyamat közös munkánk a diákokkal, ami akkor tud a leghatékonyabban működni, ha jól össze tudjuk egyeztetni céljainkat. Tehát egy kölcsönös együttműködési, tanulási folyamatban gondolkodunk, folyamatosan reflektálva egymás igényeire és tapasztalataira. Úgy gondolom, ez az, amiben igazán hiánypótló lehet az MCC Roma Tehetség Programja.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium Fotó: Gellér Anna

Az MCC Roma Tehetség Programjába az ország bármely területéről jelentkezhetnek a diákok. A 2018-’19-es tanév őszi szemeszterében Észak–Magyarország, Észak–Alföld régiójából kezdték meg tanulmányaikat a fiatalok.

Egyelőre a Roma Tehetség Programba hazai intézményekből lehet jelentkezni, mivel a megközelítőleg két heti rendszerességgel megrendezett képzési alkalmak Budapesten vannak. Ugyanakkor az MCC minden beérkező pályázatra, érdeklődő diákra nyitott, ennek értelmében a határon túli érdeklődőknek az MCC Középiskolás Programját tudják felajánlani a szervezők.

Sikeres felvételi esetén a Középiskolás Programban az országban egyedülálló módon ingyenes internetes (e-learning) társadalomtudományi képzésben vehetnek részt a motivált középiskolás fiatalok, akik az átlagnál olvasottabbak, tájékozottabbak szeretnének lenni és érdeklődnek a XX. és a XXI. század legfontosabb társadalmi, gazdasági, politikai eseményei iránt. A Középiskolás Program célja, hogy a benne részt vevő diákok anyagi helyzetüktől függetlenül a lehető legszínvonalasabb képzésben részesülhessenek, jelentős előnyhöz jussanak az érettségi vizsgáik sikeres teljesítésénél, illetve a programtagok nagyobb eséllyel kerülhetnek be a Collegium egyetemi képzésébe.
Mik a tervek és célok 2019-ben?

G.Sz.: 2018 őszén elindítottuk a képzést, így már az eltelt fél év során is rengeteg tapasztalat gyűlt össze, amelyet beépítünk a jövő évi programba. A középiskolás programrészben a jelenlegi évfolyam számára folytatódik a képzés, amely a fakultációválasztás, valamint pályaválasztás közeledése miatt egyre személyre szabottabbá válik majd. Mindezzel párhuzamosan elindítjuk az új tizedikes évfolyamot, ahova örömmel várjuk újabb tehetséges roma középiskolás diákok jelentkezését.

Az egyetemi programrészben a mostani évfolyammal lezárul a közös munkánk a képzés során, így ott is új évfolyam indulását hirdetjük meg. Felvételi időpontjainkról és eljárásunkról honlapunkon lehet érdeklődni a tavasz folyamán.

Kitűzött képzési céljaink a 2019-es éven túl a jövőre vonatkozóan is érvényesek, a felmenő rendszerben induló további képzéseinket is áthatja. Bízunk benne, hogy az MCC szellemisége a Roma Tehetség Programban végzett, felsőoktatási tanulmányait megkezdő diákok további szakmai útján is elkíséri.

Előző cikk„Az események emberi oldalát ismerhetjük meg” – Interaktív naptár, iskolai felhasználásra
Következő cikkDigitális honfoglalás és énekszó a bölcsődében