Kezdőlap hírmozaik

    Iskolai mosdók felújítására kerülhet sor

     

      Nemhogy fertőtleníteni, de kezet mosni sem mindenki szokott – a pedagógusok példamutatása és nevelése e téren is fontos- hangzott el az Unilever és a Felelős Szülők Iskolájának sajtótájékoztatóján, Budapesten, az Iskola Vendéglőben. Bejelentettek egy támogató kampányt is. 

     Támogatják az iskolai mosdók felújítását

       Felemás képet mutat a magyarok takarítási szokásairól a Domestos és az Index legfrissebb felmérése. Nem egyformán zavar bennünket a kosz, a kézmosással sokan hadilábon állnak, a takarítást pedig a nők feladatának tekintik Magyarországon. A higiéniai szokások kialakítását gyerekkorban kell elkezdeni, az otthon és az iskola szerepe pedig különösen fontos – vallják a szakemberek, ezért a Domestos minden kiskereskedelemben értékesített fertőtlenítőjének árából március elsejétől május végéig 5 forintot arra áldoz, hogy iskolai mosdókat újítson fel a leghátrányosabb helyzetű térségek intézményeiben. Az iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével választják ki.

    A bilentyűzetet is fertőtleníteni ?

    Az Unilever felmérése szerint noha a válaszadók többsége rendszeresen takarít otthonában, fertőtlenítőszereket csak 45 százalékuk, tehát a megkérdezettek kevesebb, mint fele használ. Ez azért is ad okot aggodalomra, mert a látszólagos, felületes tisztaság csökkenti az ember éberségét a kórokozókkal szemben, amelyek így könnyen a szervezetébe juthatnak és betegségeket okozhatnak.

      Ön tudta, hogy a billentyűzeten, mobiltelefonon akár 2 napig is életképesek maradhatnak a kórokozók? Ezeket az eszközöket is érdemes fertőtleníteni, ha fertőző beteg vagy legyengült immunrendszerű személy használja azokat.- mondta el Szalókiné Bakosi Erzsébet, a téma és az Unilever higiéniai szakértője, és állítását alátámasztotta dr. Király Balázs,  házi gyermekorvos is. 

    Pedagógusok és szülők felelőssége

    „- A szülő és a pedagógus feladata, hogy a gyerekeket megtanítsák a helyes kézmosásra, tiszta törölköző használatára, a test és a környezet higiéniájára.”- fogalmazott Tibenszky Móni Lisa, a 10 ezres követői számmal rendelkező Felelős Szülők Iskolájának alapítója. A pedagógusok sokat tesznek is ezért, ám az otthon és az iskola tisztasága, épített környezete, kórokozó-mentessége is nagyban hozzájárul a gyerekek ilyen igényeinek kialakulásához.

    Hanesz József, a KLIK elnöke a Modern Iskola kérdésére elmondta, hogy a pedagógusok példamutatására nagyon lehet számítani ezen a nevelési területen is. Szeretne ő is minél többet saját tapasztalatokat szerezni az iskolák működéséről, ezért járja az intézményeket. Most a felmérés inkább épületekre vonatkozott, és a leginkább leromlott állapotú mosdók felújítását kezdeményezik 2015 nyarán a felajánlott támogatásból. Közel 6000 feladatellátási hely legalább 10 ezer mosdót jelent, ebből választják ki azt a 4-5-öt, amit a támogatásból fel tudnak újítani- fogalmazott a KLIK elnöke. A Modern Iskola felvetésére válaszolva Hanesz József az ún. tanodák szerepét is fontosnak tartotta, hisz ott nemcsak a gyerekek, de szüleik is tanulhatnak, életvezetési, pl. higiéniás ismereteket. 

    Fábián Csilla, az Unilever marketing-vezetője és Hanesz József, a KLIK elnöke.

    „-Gyakran a felnőttek sem tudják, miért kell fertőtleníteni, mi a várható következménye a fertőtlenítés elmaradásának, a gyerekek persze ilyenkor nem tudják megtanulni sem – fogalmazott határozottan Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője. A szakember szerint a sokak által használt helyiségek, mint amilyen egy nyilvános vagy iskolai vécé, különösen kitettek a kórokozóknak, így a szellőztetésnek és a fertőtlenítő takarításnak kiemelt jelentősége van. Azonban nem hogy a gyerekek, de gyakran a felnőttek sem tudják, miért kell fertőtleníteni, mi a várható következménye a fertőtlenítés elmaradásának. Korábban a „piros cédulákkal” jelezték a fertőző beteget, ma már jóval korszerűbb megoldások vannak, és nagyon szép eredményeket értünk el a védőoltások és a konyhai, közösségi higiéniás szabályok megszigorításával. Gondoljunk csak a korábbi szalmonella- járványos sokaságára, ez mára tizedére csökkent. 

    „- Csak látszólagos tisztasággal nem érhetjük be, a szennyeződések ugyanis jelentős részben tartalmaznak kórokozókat”- fogalmazott Szalókiné Bakos Erzsébet, az Unilever higiéniai szakértője. Szerinte a csak látszólagos tisztasággal nem érhetjük be, a szennyeződések ugyanis jelentős részben tartalmaznak kórokozókat. Fontos, hogy akkor és olyan mértékben fertőtlenítsünk, hogy a betegségek kialakulásának kockázatát a minimálisra csökkentsük. 

    „- Kevés szülő kérdez a  higiéniával kapcsolatban, és nem jellemző a higiéniai tudatosság sem a szülőkre. – mondta Dr. Király Balázs gyermekorvos. Szerinte az a szülő, aki fertőző szennyeződésekkel igyekszik gyermeke immunrendszerét javítani, felelőtlenül jár el, mert az ár túl magas: rövidtávon csak a betegség kialakulásának veszélyét növeli. A szakember elmondta: ha nagyon elhanyagolt gyereket látnak, jelzik a gyermekvédelmi jelzőrendszer részeként. 

     

    Támogató kampány

    Mivel a gyermekek szinte több időt töltenek el az iskolában, mint otthon, fontos, hogy a tanórák között, a szünetben is megfelelő higiéniai körülményeket biztosítsunk nekik, ezzel egyszersmind neveljük őket a tiszta és kórokozómentes környezet iránti igényre. Ezért döntött úgy az Unilever, hogy programot indít azért, hogy felhívja a pedagógusok és a szülők figyelmét az iskolai illemhelyek higiéniájának fontosságára, de a cég tevőlegesen is segítséget nyújt: a program időtartama alatt (2015. március 1. – május 31. között) minden, Magyarországon eladott Domestos termék után 5 forintot adományoz a leghátrányosabb helyzetű térségekben található általános iskolai mosdók felújítására.  A cég becslései szerint a várhatóan befolyó összegből 4-5 iskolai mosdó felújítására nyílhat lehetőség. Az iskolák kiválasztásában a programot együttműködő partnerként támogató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nyújt segítséget.

     

    Előző cikkKultúrkaland – támogatott élmény
    Következő cikkHogyan bánjunk a Z generáció tagjaival?