Kezdőlap osztályfőnök

5 stratégia az internetes zaklatás ellen

Régebben elég egyszerű formában történt a zaklatás, a piszkálódás. Egy vagy több gyerek rászállt a kiszemelt áldozatra és rendszerint agresszív fellépéssel, fenyegetéssel próbálták megfélemlíteni a másikat, vagy azért mert el akartak venni valamit a másiktól, vagy egyszerűen csak unaloműzésből tették.

Ehhez nyers erő és agresszív fellépés kellett a kötekedő fél részéről, a legtöbb gyerek pedig nem mert, vagy nem tudott így viselkedni a másokkal. Aztán jött az internet korszaka és azok, akik eddig képtelenek voltak kiélni beteges hajlamaikat, mert gyengék vagy gyávák voltak a szemtől-szembe történő ellentéthez, azok most egy új és nagyszerű lehetőséghez jutottak. Úgy tudnak kegyetlenkedni másokkal, hogy nem szükséges a fizikai érintkezés az áldozattal, név és arc nélkül, valamint kockázat és következmények nélkül indíthatnak támadást társaik ellen.    

Ez az új zaklatási forma sokkal eredményesebb és hatásosabb, ha megfélemlítés a cél, mint a fizikai erőszak. A gyerekek már otthon sincsenek biztonságban, hiszen ahol internet és telefon van, oda a zaklató „követni” tudja. Nincs már az, hogy az áldozat felismerve zaklatóját nagy ívben ki tudja kerülni, vagy csak az iskolában kell számolnia a problémával, ma már bárhol érheti támadás a fiatalokat. A zaklatás igen széles keretek között és változatos formában valósulhat meg: fenyegetőzés, zsarolás, megszégyenítés, illetlen képek küldése, lejáratás, áldozat személyes adatainak közzététele, azokkal való visszaélés, indiszkrét képek közlése az áldozatról és még sok minden más. A zaklatók ma már sokkal szélesebb körben lejárathatják az áldozatot, ellehetetleníthetik az életét, mint régebben. A szülőknek is résen kell lenniük, mert az ilyen jellegű támadásokat leginkább a szüleik elől titkolják a pórul járt gyerekek.

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/4629/Vedelmi-strategia-netes-zaklatas-ellen

Előző cikkA dolgozatjavító is ember – vagy mégsem?
Következő cikkFiatalok és idősek együtt az osztályteremben