Kezdőlap hírmozaik

    Ötödik jubileumát ünnepli a PÉNZ7

    Idén is modern és interaktív tananyagokkal várja az érdeklődő általános -, és középiskolákat a pénzügyi és vállalkozói témahét. Az ötödik jubileumát ünneplő PÉNZ7 február 25. és március 1. között kerül megrendezésre, amelyre az iskoláknak egészen a témahét kezdetéig, február 24. éjfélig van lehetőségük regisztrálni. Idén a pénzügyi témájú rendhagyó tanórák középpontjába a befektetések kerülnek, a vállalkozói témakör tanórái pedig a „Problémafelismerés és üzleti ötlet” kérdéskörét dolgozzák fel. Az idei tanév újdonsága a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett „Számoljunk a befektetésekkel!” középiskolai matematika példatár, amely a gazdasági-pénzügyi ismeretek iskolai matematika oktatásban való megjelenésének hiánypótló lehetőségét kínálja fel.

    A Pénziránytű Alapítvány a program tartalomfejlesztőjeként az előző évekhez hasonlóan különböző korosztályok – 3-4., 5-6., 7-8. évfolyam és középiskolások – számára dolgozott ki interaktív oktatási anyagot és tanári útmutatót, amelyek a regisztrációt követően a www.penz7.hu oldalon érhetők el. Az elkészült tananyagok szakmai lektorálást követően, próbatanítások tapasztalatai alapján nyerték el végleges formájukat. Kihasználva a digitális eszközök nyújtotta lehetőségeket, a program IKT tippekkel is támogatja a módszertani változatosságot.

    Az élményalapú pénzügyi ismeretszerzést támogató digitális megoldások között a tanároknak lehetőségük nyílik a bemutatóórákról készült videók mellett webináriumi előadások, valamint e-learning felkészítő anyagok segítségével elmélyíteni a pénzügyi témájú tanóra megtartásához szükséges tudásukat. A pedagógusok az e-learning tananyag feldolgozásával az újonnan megszerzett gyakorlatias ismereteken túl öt kreditpontot érő igazolást is szerezhetnek a képzésről. Felkeltve a fiatal korosztály érdeklődését, a tanóra anyagát kiegészítő és tudásukat elmélyítő, az „Iránytű a pénzügyekhez” tankönyvön alapuló e-learning tananyag is rendelkezésre áll a középfokú iskolák diákjai számára. Az órák megtartásához a pedagógusok minden évben pénzügyi és vállalkozói önkéntes segítségét is kérhetik, akik gyakorlati ismereteikkel, tapasztalataikkal járulnak hozzá a tanórák magas színvonalához. Figyelemre méltó, hogy az idei évben minden eddiginél több önkéntes jelentkezett a programra.

    A PÉNZ7 sikerességét jelzi, hogy az előző tanévben a magyarországi témahét európai szinten is rekordot döntött a résztvevő iskolák és diákok számával; közel 1 250 intézmény 202 ezer tanulója sajátított el alapvető pénzügyi és vállalkozói ismereteket a rendhagyó tanórák során, amellyel a magyar program másodszor került a Global Money Week program legjobbjai közé. Az eddig beérkezett regisztrációk alapján az idei évben is kiemelkedő részvételre számítanak a szervezők.

    A lakosság pénzügyi edukációja szempontjából rendkívüli jelentősége van annak, hogy évente egyszer a PÉNZ7 keretei között a pénzügyi és vállalkozói ismeretterjesztés érdekében állami, civil és piaci szervezetek összefognak, és önkéntes szakemberek közreműködésével a pénzügyi és vállalkozói témákat egy hétre fókuszba helyezik az iskolákban. Már  harmadik éve, hogy a tanév rendjébe illesztett témahetet a 2018/2019-es tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektgazdaként, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a program együttműködő szakmai partnereként támogatja. A nyitó rendezvény február 25-én a Magyar Nemzeti Bank épületében kerül megrendezésre.
    Előző cikkElindult a PIM pedagógusokat célzó programsorozata – Ady volt az első állomás
    Következő cikk„Az események emberi oldalát ismerhetjük meg” – Interaktív naptár, iskolai felhasználásra