Kezdőlap hírmozaik

Ha szeptember, akkor Biztonság Hete! Ízelítő a tavalyi év eseményeiből

A MABISZ kezdeményezésére elindult BIZTONSÁG HETE tematikus programhét 2019-ben már harmadik alkalommal jelentkezik. Az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megrendezett Biztonság Hetére 2019-ben szeptember 23-28. között kerül sor.

Összefoglaló a tavalyi Biztonság Hete rendezvényeiről

2018-ban második alkalommal rendezték meg a balesetmegelőzési és biztosítási témahetet, a Biztonság Hetét, amely az ország 25 helyszínén fogadta a 9-14 éves gyerekeket, hogy változatos, látványos programokon keresztül hívja fel a figyelmüket a biztonságra.

A családok évében különös hangsúlyt fektettek a szervezők és támogatók, hogy odafigyeljünk a gyermekekre, mert “minden megelőzött baleset az ő életüket teszi élhetővé”, fogalmazta meg Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiáért felelős helyettes államtitkára 2018-ban. A kormány is több intézkedéssel – például az ingyenessé tett KRESZ-vizsgával és a 3-18 éves gyerekeknek nyújtott állami biztosítással – segítette ezt a célt.

Míg első évben, 2017-ben több, mint 5 ezer, 2018-ban már több, mint 15 ezer diákot sikerült bevonni a programba. 2019-ben pedig már legalább 25 ezer diákot kíván elérni a programsorozat.

Fotó: MABISZ

„Magyarországon az utakon egymillió lakosra vetítve az európai uniós átlagnál többen halnak meg, hatvanöten szemben az ötvennyolcas átlaggal” – indokolta a tavalyi évben a Biztonság Hete kezdeményezés létjogosultságát Pandurics Anett, a MABISZ elnöke. Emellett évente közel háromszor annyi személy veszti életét otthonában, mint közúti balesetben. A balesetek ranglistáját is a háztartási sérülések vezetik, őket követik a munkahelyi, közlekedési, majd a sportbalesetek. A legtöbb baleset ugyanakkor tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával megelőzhető. Éppen erre kívánta ráirányítani a figyelmet – és elsősorban a gyerekek révén a családok figyelmét – a MABISZ és az ORFK OBB közös kezdeményezése, a Biztonság Hete, amelynek keretében a legfiatalabb generációk játékos formában kaphattak ízelítőt a biztonságos élet alapjairól.

Ezt a célt szolgálja az esemény alkalmából megálmodott képregény is, amely az általános iskolás korosztálynak magyaráz el biztosítási alapfogalmakat, illetve egy oktatási segédanyag, amely az e felett lévő korosztályba tartozó gyerekeket célozza meg.

Fotó: MABISZ

A témahét keretein belül elindult egy középiskolásoknak szóló edukációs online játék is, amiben a diákok egy fiatalokból álló társaság külföldi vakációját kísérték nyomon és egy játékos történeten keresztül válaszoltak a biztonsággal és balesetmegelőzéssel kapcsolatos kérdésekre.

Továbbá a pedagógusok 5-8. évfolyamok vagy 9-12. évfolyamok számára készített óravázlatok készítésével indulhatnak az értékes pénznyereményekért. A díjak átadására 2019-ben a Biztonság Hete témahéten kerül sor. A beérkezett kérések alapján az új leadási határidő szeptember 9. További fontos részletek CIKKÜNKBEN! Várják a pályamunkákat a gyermekeink biztonságát szolgáló közlekedési témában, és a praktikus ismeretek oldaláról nézve kifejezetten hiánypótló jellegű, biztosítási témában is.

A 2018-as Biztonság Hete rendezvénysorozat keretein belül ügyességi versenyekkel és erőpróbákkal, szimulációs eszközök, tájékoztató filmek, játékos vetélkedők sorával találkozhattak a fiatalok azért, hogy az év többi részében se felejtsék el,

saját biztonságukért ők maguk is felelősek.

A tavalyi évben is már több mint tizenöt szervezet együttműködésével megvalósuló programok idén is kifejezetten interaktívak. A Biztonság Hete rendezvényein nem kell attól tartani, hogy a gyerekek száraz, unalmas formában ismerkednének meg a biztonság kulcsfontosságú ismereteivel. Önkéntesek százai dolgoznak azon, hogy minél színesebb legyen a program. Vezető szimulátortól, balesethelyszínelő versenyen át rengeteg interaktív és játékos módszerrel várják a résztvevőket.

Először 2017 szeptemberében, Budapest több kerületében (II., VIII., IX., XVIII., XXII.) és Pest megye hat városában (Cegléd, Göd, Monor, Nagykőrös, Szentendre, Vác) találkozhattak a helyi általános iskolák gyerekei és tanáraik a mindennapok biztonságát szolgáló-segítő és a közlekedési, otthoni baleseteknél érintett szakmai szervezetek képviselőivel. A rendőrség és katasztrófavédelem, illetve a vöröskeresztes szakdolgozók látványos bemutatói mellett biztosítási szakemberek hívták fel a gyerekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára.

Fotó: MABISZ

A program – melyre hagyományosan szeptemberben kerül sor – országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, több mint húsz országos szervezettel és sok ezer résztvevővel.

A Biztonság Hete eseményeiről a MABISZ és az ORFK a Biztonság Hete You Tube csatornán is beszámol, ahol mindenki megtekintheti a korábbi eseményeket, és követheti majd az ideieket is.

BIZTONSÁG HETE A MODERN ISKOLÁN: A Modern Iskola mint a rendezvény kiemelt médiapartnere a rendezvényt különös figyelemmel kíséri. Kövesse cikkeinket és vegyen részt ön is a témahét programjain, használja ki a projekt által biztosított ingyenes oktatási anyagokban rejlő lehetőségeket és segítsen egy biztonságosabb jövő építésében! 
Előző cikkSzinnyei József-díjat kapott Rakonczás Szilvia és Szakmári Klára
Következő cikkHatárokon átívelő Digitális Témahét: HuLLáMoK HáTáN