Kezdőlap jó példák

Lufijátékok minden korosztálynak – nemcsak gyereknapra

Hamarosan kinyitják kapuikat az egyes intézmények és közeleg a május 31-i gyereknap is. Írásunkban ezért olyan könnyen megvalósítható, viszonylag kevés eszközt igénylő játékokat ajánlunk, amelyeket több korosztály (vagy vegyes életkorú csapatok) is játszhat(nak) – emellett színesek, látványosak és szórakoztatóak is.

A gyereknapok (és más hasonló ünnepségek) méltán közkedvelt elemei a luftballonok: színesek, látványosak, könnyen beszerezhetők és nem túl drágák. Egy-egy jeles esemény alkalmával is igen sokféleképpen használhatók.

Önmagában is kiemeli az események jelentőségét egy-egy (akár igen egyszerű) lufidísz:

Forrás: Pixabay

De ügyességi- és csapatjátékok és „egyéni versenyszámok” fő kelléke is lehet. Ezekre kínálunk néhány ötletet.

Egyensúlyozás – fakanálon

A játékhoz felfújt lufi és fakanál szükséges. A résztvevőknek egy előre kijelölt útvonalon kell végigvinniük, illetve egyensúlyozniuk a léggömböt. Természetesen az nyer, aki a leggyorsabban célba ér úgy, hogy a lufija a fakanálon marad.

Lufiseprés

Hasonló az előző feladathoz – azzal a különbséggel, hogy a lufikat a sepregetve kelll eljuttatni az előre kijelölt célvonalig. Sőt, akár alkalmi akadálypályát is építhetünk a feladat nehezítésére – például székekből, amelyek között szlalomozva kell haladni.

Forrás: Pixabay

Labirintus

Különleges akadálypályát is építhetünk: különleges „székvárakat” asztal ok alatti „alagutat”, tornapadokból (vagy akár homokozószélből) álló „pallót”, amelyen áthaladva kell lábbal (szőnyegen játszva akár fejjel) végiggörgetni a lufit. Az győz, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a feladatot. (Csapatverseny esetén azonos létszámú csapattagok összeredménye számít.)

 „Fiókamentés”

Két-három (maximum négy-öt) főből álló csapatokat alkotunk: egy-egy csapat tagjai szoros körbe állnak, karjaikat egymás karjára helyezik – „fészket” alkotnak. A lufi középre, a földre (a lábak elé) kerül – egy fészekből kiesett madárkát szimbolizál. A csapat feladata a „madárkát” a „fészekbe” helyezni, vagyis a lufit vállmagasságig eljuttatni anélkül, hogy kézzel hozzáérnének. A leggyorsabb csapat győz.

Forrás: Pixabay

Százlábú

Öt-tíz főből álló csapatokat alkotunk: tagjai sorba, egymásnak felváltva háttal és szembe állnak: a háttal álló játékosoknak a hátukkal kell megtartani a lufit, a velük szemben lévő játékosnál a hasuk közé helyezzük. Az első és utolsó csapattag kivételével minden játékosnak van egy lufi a hátánál és a hasánál is. A százlábú elindul: célja, hogy minél később veszítse el a testét alkotó lufikat. (Csapatverseny esetén idő és előre megadott távolság is lehet a versengés alapja.)

Lufigyűjtés, lufipukkasztás

Ha nem riasztó a résztvevők számára, akár a lufipukkasztás is lehet egy-egy verseny célja: a játékosoknak adott idő alatt minél több lufit kell taposással szétpukkasztania. Csapatverseny esetén természetesen a csapattagok összteljesítménye számít. A feladat utóbbi esetben nehezíthető úgy is, hogy többféle színű lufival játszunk: egy-egy csapat csak a számára kijelölt színűeket pukkaszthatja. A játék szelídebb változata a lufigyűjtés, amely akár egyéni, akár csapatszinten is megvalósulhat.

Forrás: Pixabay
Előző cikkSzíntanulás – versekkel
Következő cikk(Virtuális) Osztálytermi eszközök egy helyen – Classtools