Kezdőlap jó példák

Egy karácsonyváró közösségi játék

Amerikában 2005 óta népszerű népszerű adventi játék (újabban óvodákban és iskolákban is) az Elf on the Shelf. Írásunkban arra keressük a választ, milyen változatokban játszható.

Forrás: Pixabay

Carol Aebersold és kislánya Chanda Bell, 2005-ben egy karácsonyi témájú, verses mesekönyvben tárta a nagyközönség elé a csínytevő manók kalandjait. A saját családi hagyományukon alapuló történet szerint a Mikulás manói Hálaadástól Karácsonyig a gyerekek otthonába költöznek és szemmel tartják őket. Minden éjszaka – míg az érintettek alszanak – jelentik a Mikulásnak, hogy a jók voltak-e. Ők maguk azonban korántsem járnak elöl jó példával a csínytevések terén: elbújnak és a legváratlanabb helyeken és a lehető legviccesebb pozícióban találhatók meg reggelente. (Miután visszaérkeztek a Mikulástól.)

Forrás: Pixabay

Nemegyszer csínyeket is elkövetnek – kiszórnak, összegubancolnak, összekevernek, felborítanak valamit és a gyerekeknek kell helyrehozni azt. A manók onnan kapják mágikus erejüket, hogy a gyerekek elnevezik őket és nap mint nap megkeresik őket (és ha szükséges, takarítanak utánuk). Megérinteni azonban tilos őket! Mikulásnak szánt (szóbeli vagy írásos) üzeneteket azonban szívesen közvetítenek. (Különösen időszerű ez manapság, amikor a vírusvédelem érdekében korlátozni érdemes a közösen használt/érintett tárgyak szerepét.)

Forrás: Pixabay

Vannak, akik ellenzik a manók ilyetén tevékenységét, hiszen „árulkodnak”. Mások pedig úgy vélik, hogy ebben semmi meglepő nincs, hiszen a Mikulás is előtérbe helyezi a jó gyerekek megajándékozását. A harmadik csoport alapvetően a játékstruktúrát igyekszik népszerűsíteni. Vagyis kevéssé tartja fontosnak a játék amerikai külsőségeit (akár a jó viselkedés követelményét, vagy akár magukat a manókat is) és inkább a játék különféle elemeire, a vissza-visszatérő (keresési) feladatokra helyezi a hangsúlyt. Az ő ötleteik közül válogattunk.

Alapjáték

Válasszunk ki egy mókás játékfigurát (maci, baba, báb) és minden reggel keressük meg. (Érdemes meghatározni, mennyi ideig tartson a keresés, és ehhez mennyire szükséges elrejteni a játékot.) Tipikus napindító tevékenység, bár ez is módosítható: a manók érkezhetnek alvásidő, vagy nagyobb iskolai szünet után is. Érdemes valamilyen közös játékot is rendszeresíteni a megtalálás örömére: közös éneklést, mondókázást, vagy (a keresés izgalmainak levezetésére) csendesítő mesét, gyertyagyújtást.

Takarítás a manók után

Egyfajta tréfás vetélkedőt (vagy csupán közös mókát) alakíthatunk ki a manók csínytevése nyomán: kibogozhatunk összekötözött sálakat (vagy egyéb ruhadarabokat), helyükről elmozdított bútorokat. De ezzel a kerettörténettel akár osztálytermi rendrakást is szervezhetünk.

Üzenetek a Mikulásnak

A manók történetébe ágyazva üzenetet küldhetünk a Mikulásnak. (Célszerű ilyenkor egy „postaládát” is rendszeresíteni a levélkék számára.)

Előző cikk7 pedagógus, 7 kérdés, 7 válasz – „Nem tudok mást elképzelni, mint, hogy értük legyek, értük tegyek nap mint nap.”
Következő cikkKlímaváltozás és környezettudatosság a projektalapú oktatásban: beszámoló az eTrend konferenciáról