Kezdőlap jó példák

Játék a Változásért – Honlap a játékos tanulásért

Újabb 30 foglalkozásleírással bővült az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány – Magyarország által létrehozott játéktár, amelyben az általuk kipróbált környezeti témájú gyerekfoglalkozásokat gyűjtötték össze.

2021 tavaszán indította el „Játék a Változásért” címmel azt a projektjét a Kárpátok Alapítvány, amelyben hátrányos helyzetű, többségében roma gyerekek számára szerveznek környezeti témájú foglalkozásokat. A programban három településen (Bükkszentmártonban, Hevesaranyoson és Szomolyán) próbálták ki, milyen módon tudják fejleszteni a helyi közösségekben élő gyerekek képességeit a környezeti kompetenciák fejlesztésén keresztül.

Kárpátok Alapítvány-Magyarország

Ez a kulcstéma azért is fontos, mert a szegénységben élő, hátrányos helyzetű családok nagyon sokszor nem törődnek a környezeti aspektusokkal, vagy úgy gondolják, nekik nincs lehetőségük lépéseket tenni a témában. A foglalkozások által azt igyekeztek megmutatni a gyerekeknek, hogy mit tehetnek a környezetük megóvása érdekében, illetve hogyan mutathatják meg szüleiknek, a háztartásaik fenntarthatóbbá tételét.

A programról készült rövid kisvideó az alábbi linken érhető el:

Az összesen immár 59 játékos foglalkozást tartalmazó weboldalt elsősorban pedagógusoknak, foglalkozásvezetőknek ajánlja az alapítvány, ezáltal a módszereket könnyűszerrel kipróbálhatják az általuk foglalkoztatott csoporttal. A honlapon a leírásokat ajánlott életkor és időtartam alapján lehet szűrni, de hashtag-ek is segítik a válogatást, hogy mindenki megtalálja a neki, és csoportjának legjobban illő, tetsző foglalkozást. A leírásoknál megtalálható az előbbiek mellett a szükséges eszközök listája, az ajánlott létszám, illetve plusz tippek és praktikák, amelyek ezen foglalkozások kipróbálása alatt merültek fel. Minden anyag közvetlenül lementhető PDF formátumban, és nyomtatható a felületről, de a fő témát: a környezetvédelmet szem előtt tartva, mindenkinek az elektronikus megoldást ajánlják.

Előző cikkPénziránytű online workshop – Fókuszban a fenntarthatóság és a digitalizáció
Következő cikkA szabadban mozogva még a tanulás is könnyebb – Közel 14 ezer diák játszott a PénzFutamon