Kezdőlap hírmozaik

    Március 15-i feladatok – eredeti Kossuth-hangfelvétellel!

    A legkorábbi fennmaradt magyar beszédfelvétel Kossuth Lajos egyik aradi vértanúkról szóló beszédének részlete. Országos Széchényi Könyvtár honlapjáról 2021. január 22-e óta bárki számára (lényegében bárhonnan) elérhető. Írásunkban ehhez kapcsolódó feladatokat adunk ünnepi előkészületként.

    Forrás: Pixabay

    Az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött archív hangdokumentumok adatbázisa több mint 2600 hangfelvételt tartalmaz az intézmény gramofonlemez-gyűjteményéből, reprezentatív válogatást kínálva az 1902 és 1962 közötti korszak magyar vonatkozású hangfelvételeiből.

    A gyűjtemény számos műfajt ölel fel: legnagyobb részben szórakoztató zenét (katonazenét, operettet, filmdalokat, tánczenét, korai dzsesszt), kisebb részben magyar nótát, népzenei vonatkozású felvételeket – köztük a Patria néprajzi gramofonfelvételek sorozatának néhány lemezét – és klasszikus zenei hanganyagokat tartalmaz, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban. A hanghordozók döntő többsége kereskedelmi célból kiadott zenei felvételeket tartalmaz, de szép számmal találhatók köztük nem zenei hangdokumentumok is, illetve olyan egyedi hangfelvételek, mint például Szőke Péter magnetofonfelvételeken rögzített madárhanggyűjteménye vagy Volly István népzenei fonográfhengerei. Hangzógyűjteményük páratlan jelentőségű, már korábban közkinccsé tett darabja a Kossuth Lajos hangját őrző két viaszhenger.

    „Az 1890. szeptember 20-án készített hangfelvétel páratlan hangrögzítéstörténeti jelentőségét az adja, hogy ez a legkorábbi ismert és máig (töredékesen) fennmaradt magyar beszédfelvétel, amely ráadásul egy emblematikus történelmi személyiség, kora talán legkiválóbb szónokának hangját rögzíti.”

    Kossuthot meghívták az aradi vértanúk emlékművének felavatására, ő azonban elvi okokból nem vett részt ezen. „Arra viszont ráállt – olvasható az Országos Széchényi Könyvtár leírásában – hogy ünnepi beszédét a fonográf segítségével megörökítsék és elvigyék Aradra. A Pesti Hírlap egy 1890. október 4-én megjelent cikkéből megtudhatjuk, hogy Kossuth eleinte idegenkedett az új technikától, így csak némi leleménnyel sikerült rávenni, hogy az »ördöngös masinába« mondja beszédét.”

     

    Feladatok:

    1. Mivel indokolhatta Kossuth távolmaradását? (Megoldás: http://mek.oszk.hu/kiallitas/kossuthhangja/html/kepek/arad_es_videke_90_10_05_nagy.jpg )
    2. Miért idegenkedhetett a felvételtől?
    3. Mit ábrázol az emlékmű? (http://mek.oszk.hu/kiallitas/kossuthhangja/html/kepek/vasarnapi_ujsag_90_10_19_nagy.jpg)
    4. Mi ha hiba a Kossuth hangját rögzítő viaszhenger feliratán? (http://mek.oszk.hu/kiallitas/kossuthhangja/html/kepek/fonograf_viaszhengerrel_kossuth_hangja_023_nagy.jpg)
    5. Hogyan folytatódik? (Megfejtés a Kossuth-szövegben!) „Nem néma az a kőszobor…”
    6. Ki/mi a világ bírája Kossuth szövegében?
    7. Gyűjts minél több ábrázolást Kossuth turini lakhelyéről!
    8. Újságcikk Kossuth turini életéről. Hogyan jellemzi a szerző Kossuth mindennapjait? (https://epa.oszk.hu/00000/00030/01543/pdf/01543.pdf)

     

    Forrás: http://mek.oszk.hu/kiallitas/kossuthhangja/html/nyito.htm

    Előző cikkSzámunkra a legfontosabb, hogy a tanulás mellett a tanítás is élmény legyen!
    Következő cikkLogopédia Európai Napja: 2021. március 6.