Kezdőlap Digitális eszközök

5+1 digitális eszköz, amit megéri még a nyáron kipróbálni

Az elmúlt hónapok cikkeiből és az olvasói visszajelzéseből válogatva íme a 6 kedvenc digitális eszközünk, melyeket érdemes még akár a nyáron kipróbálni és kisérletezni vele. Jó böngészést mindenkinek!

  1. Conceptboarditt írtunk róla részletesen- valós idejű együttműködés látványosan

A Conceptboard egy olyan felület, amely valós idejű együttműködés tesz lehetővé vizuális elemekkel

  • EGY VÉGTELEN TÁBLA, amelyhez sokféle sablont kapcsolhatunk például: problémamegoldást elősegítő megjegyzések, ötletbörze, képek (amelyeket együtt színezhetünk ki).
  • A CSAPAT MŰKÖDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRA IS RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLL EGY MINTA, AHOL ÖSSZEGYŰJTHETJÜK A CSAPATTAGOKAT, AZ ÉRTÉKEIKET, A CÉLJAIKAT, A CSOPORTSZABÁLYOKAT.
  • Ötletbörze továbbfejlesztésére is készült egy séma, amely szerint egy adott probléma megoldására mindenki ír három ötletet, majd azokat továbbadja a csapat egyik tagjának, aki vagy hozzáír egy saját gondolatot, vagy továbbfejleszti a meglévőt. Sőt, van olyan mátrix is, amelynek a segítségével kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbeket a projekthez..
Kép: conceptboard

2. Türchen

A Türchen olyan naptár létrehozásának lehetőségét biztosítja, mint egy adventi kalendárium, de bármikor használható az évben, az ablakok az adott időszak alatt nyílnak meg naponta. Remekül használható például egy online kihívás teljesítésére, ahol naponta nyílnak meg a különböző feladatok egy helyen.

https://tuerchen.com/, képernyőkép

3. Google diák változatos felhasználása a tervezésben – még több sablon itt

Ha sok fájl, alkalmazás vár ránk a gépünk asztalán, ez a személyre szabható naptár igazán életmentő lehet számunkra. 2020 decemberig érhető el a sablon, ahol mindegyik dia egy-egy hónapban felel meg. A sablon 100%-ban személyre szabható, a színektől a betűtípusig minden változtatható. ÉS A LEGSZUPEREBB: A DIÁKAT JPG FORMÁTUMBAN LETÖLTVE BEÁLLÍTHATJUK A GÉPÜNK ASZTALI HÁTTÉRKÉPÉNEK, ÉS AZ OTT TALÁLTHATÓ IKONOKAT A MEGFELELŐ HELYRE MOZGATHATJUK: JÁTÉKOK ÉS APPOK/ RENDEZÉSRE VÁR/ DOLGOZOM RAJTA (PERSZE EZEKET IS ÁTÍRHATJUK). A sablon itt érhető el. A megfelelő felbontás érdekében a diasor oldalbeállításán érdemes változtatni.

Kép forrása: SlidesMania

4. Classtools eszközök

A Classtools oldal által kínált eszközök mind-mind ingyenesek, regisztrációt nem igényelnek, csak mentéskor kell megadnunk egy jelszót hogy továbbra is használhassuk őket ingyen. Az oldal legtöbb alkalmazása már nem használ Flash Playert a legfontosabbak közül, így azokat nem érinti majd a kiegészítő megszűnése. Nagy kedvencünk a Badgemaker – Egy projekt vagy akár a tanév végére is szuper KITÜNTETÉSEKET készíthetünk vele, amit lementhetünk digitálisan, majd ha már lehet, kinyomatva oda is adhatunk a diákoknak. Érdemes figyelni arra, hogy a lapra választott feltöltendő képek jogtiszták legyenek, megfelelő forrásból például a pixabay oldalról, hiszen ebben is példát kell mutatnunk a diákoknak. Még több ötlet a Classtools használatára itt.

Kép: #dthpetrik

5. Linkgyűjtemények – még több ötlet itt

Nem csak a saját munkánkat könnyítjük meg azáltal, hogy egy helyre összegyűjtjük azokat az alkalmazásokat, amelyek tetszenek, de most nincs időnk/lehetőségünk/energiánk kipróbálni, és lehet hamarosan el is feledkeznénk róluk. DIÁKJAINK SZÁMÁRA IS INSPIRÁLÓAN HATHAT, HOGYAN IS LEHET IGAZÁN 21. SZÁZADI MÓDON ELKÖTELEZŐDNI AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁSNAK: GYŰJTSÜNK, KATEGORIZÁLJUNK, TAGGELJÜNK, OSSZUK MEG AZ ÁLTALUNK HASZNÁLT VAGY KEDVELT ESZKÖZÖKET. A könyvjelző nagy segítség az anyagok vizualizálásban is, hiszen a linkek a szemünk előtt válnak a személyre szabott tanulás részévé. A mi kedvencünk a Symbaloo, ahol regisztráció után különböző tábláka/webmixeket hozhatunk létre, ahol csempék formájában tudjuk elmenteni az oldalainkat. CSOPORTBA SZEDHETŐK, TEMATIKUSAN TUDJUK PAKOLNI ŐKET GYŰJTŐCSEMPÉKBE. A csempék száma tetszés szerint bővíthető. Remekül használható EGY PROJEKT DIGITÁLIS TOLLTARTÓJAKÉNT is, hiszen ha egy táblára összegyűjtünk minden, a projekt során használt eszközt, a diákokkal egyetlen weboldal címet kell csak megosztanunk, amelynek tartalmát bármikor módosíthatjuk. A webmixek beágyazhatóak blogba, weboldalra, nemzetközi projektek esetén is szuperül működnek. Érdemes megemlíteni a Symbaloo learning paths /tanulási útvonal készítésének lehetőségét is.

Symbaloo, képernyőkép

+1 Animáció készítése – Stop Motion

Bognár Amália, a Mobility Győr szakmai vezető blogjának bejegyzésében mesélt arról, ők hogyan készítenek a látogatókkal rövid idő alatt fantasztikus stop motion videókat. A teljes cikk itt érhető el.

Kép: Bognár Amália

A videók elkészítésének módszertani felhasználása sokrétű:

  • IRODALOM: regény cselekményének feldolgozása vagy újragondolása 21. századi köntösben
  • TÖRTÉNELEM: események, személyek bemutatása
  • REÁL TANTÁRGYAK: összefüggések, problémák ábrázolása pl. gyurmaanimációval a fémek korróziós folyamatának animálása, Naprendszer vagy sebesség, vagy belsőszervek illusztrálása
  • MENTÁLHIGIÉNIA: bármilyen belső szorongás, frusztráció „kijátszása”, akár épp a koronavírus okozta félelmeké is.

Még több digitális eszközökkel foglalkozó cikk oldalunk „IKT” menüpontja alatt érhető el: https://moderniskola.hu/ikt/ 

Előző cikkHogyan törődhetünk a digitális lábnyomukkal?
Következő cikkNormál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola