Kezdőlap Sorozataink Best of 2023

Best of Modern Iskola 2023: válogatott kedvenceink

Best of 2023 sorozatunk utolsó részében a teljesség igénye nélkül olyan cikkeket, interjúkat gyűjtöttünk össze, melyek valamilyen szempontból új témákat hoztak be, ezzel szélesítve a Modern Iskola szakmai palettáját. Köszönjük, hogy velünk tartottak 2023-ban is!

Főszerkesztői visszatekintés

Tóth Éva főszerkesztő, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum angol szakos oktatója 2019 júniusában vette át a Modern Iskola vezetését. Legújabb évértékelő írásában a 2022 nyara óta eltelt időszakon való reflektálás mellett visszatekintett az év legemlékezetesebb szakmai pillanataira is.

Tóth Éva, fotó: Preisler András

Csomópont Podcast – egy több szempontból is kiemelkedő együttműködés kezdete

CSOMÓPONT PODCAST MAGYARORSZÁG ELSŐ TUDÁSMENEDZSMENT PODCASTJE, egy hely a tudásról és a tudásmenedzsmentről, ahol eredeti emberek, inspiráló gondolatok, lebilincselő közösségi és vállalati történetek, gondosan illesztett vonalak és egy csipet közgondolkodás találkoznak.  A tudásmenedzsment rendkívüli fontossággal bír a hatékonyság és fejlődés előmozdításában modern oktatás és szervezetfejlesztés terén – állapították meg a Csomópont podcast első adásának szakértői. A meghívott asztaltársaság által megosztott személyes történetek és szakmai tapasztalatok mind abba az irányba mutatnak, hogy a közoktatás és a felsőoktatás számos ponton kapcsolódik össze a tudásmenedzsment fogalmakkal: a tanulószervezeti működéssel, az iskolák belső világával és azzal, hogy hogyan beszélgetünk, kommunikálunk és élünk együtt egymással. 

Bazalt Iskola hírek 

Az év soránn többször is hírt adtunk a Bazalt Iskola programról, mint amikor Cseh András és Köninger Szilárd – a Bazalt Iskola alapítói meséltek a projektről, arról, hol tartanak most és miért is érdemes jelentkezni a Bazalt Iskola 100 programba.

Egy különleges nemzetközi felmérés tanulságai – Hangok az iskolákban és azok hatása a tanulásra és a tanárok jóllétére

A fenti tanulmányt az EUN (European Schoolnet) készítette el 2023 februárja és júniusa között a Future Classroom Lab kezdeményezése keretében, a Saint-Gobain Ecophon támogatásával. Mi a különbség a hang és a zaj között? Mennyiben számít a tanári pályán eltöltött évek száma a hangok észlelésében? Hogyan növelhető a diákok zajérzékenysége?

Digitális SzakmaAjánló

Vendégünk volt az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ – mi is az a Digitális SzakmaAjánló és hogyan támogatja a pályaválasztást? 

Interjú – a pályaorientációról

Októberben vendégünk volt Bott Katalin pályaorientációs tanácsadó (Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara), akivel a legújabb pályaorientációs kiadványokról és az aktuális pályaválasztási kérdésekről beszélgetett Tóth Éva főszerkesztő.

Forrás: PMKIK

Fenntartható fejlődésre nevelés

Júniusban vendégünk volt Szunyi Anikó, a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola intézményvezetője, akivel az Energiahatékony Iskola cím elnyeréséről, az iskolában működő energiakommandóról beszélgetett Tóth Éva főszerkesztő.

Fotó: Szunyi Anikó

Szuperhősök a klinikán

Horváthné Dr. Tajti Zsanett, a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvány munkatársa  Tóth Éva főszerkesztő kérdései alapján mesélt a munkájukról és a nyáron megjelent Szuperhősök a klinikán című mesekönyvről.


Ezennel Best of 2023 sorozatunk végetért. Az összes Best of 2023 cikk az alábbi linken érhető el.

Előző cikkPöttyös Panni 70!
Következő cikkMondókákról – másképp