Kezdőlap hírmozaik

    Segítség, kígyót melengettem a keblemen – avagy mit tegyünk a manipulátorokkal és domináns kollégákkal a munkahelyünkön?

    Valószínűleg nincs olyan ember, aki akár a személyes életében, akár a munkahelyén ne találkozott volna már a manipuláció vagy dominancia különböző formáival. Mit tehetünk ez ellen, hogyan lehet kezelni az ilyen helyzeteket, segítenek-e a manapság népszerű megoldások, mint az asszertív kommunikáció vagy sem? Pozsgai Anita főiskolai oktató, business coach cikkét olvashatják.

    Valószínűleg nincs olyan ember, aki akár a személyes életében, akár a munkahelyén ne találkozott volna már a manipuláció vagy dominancia különböző formáival. Mit tehetünk ez ellen, hogyan lehet kezelni az ilyen helyzeteket, segítenek-e a manapság népszerű megoldások, mint az asszertív kommunikáció vagy sem?

    Fotó: pexels.com

    Zsuzsa évek óta dolgozott már pénzügyi vezetői pozícióban, amikor egy új főkönyvelőt vett fel, akit eredetileg az ügyvezető ajánlott. Az illető rendkívül képzett, határozott és jól kommunikáló személy volt, ezért Zsuzsa úgy érezte, hogy a lehető legjobban járt. Az új főkönyvelő csatlakozott az osztályhoz, új színt és lendületet hozott a csapatba, de egy idő után Zsuzsa kezdte kényelmetlenül érezni magát. Egyre több olyan kérdés volt, amivel a főkönyvelő közvetlenül fordult az ügyvezetőhöz vagy más osztályok vezetőihez és ezekben az esetekben rendszeresen kihagyta a kommunikációból Zsuzsát. Utólag ezt azzal magyarázta, hogy kímélni akarta őt és amúgy is jó kapcsolata van az ügyvezetővel. Zsuzsa bár jelezte, hogy ezt másképp szeretné, de elfogadta és megértette az említett szempontokat is. Egy idő után azonban az osztály addigi jó hangulata kezdett megváltozni, az emberek elkezdtek egyre gyanakvóbban nézni egymásra és Zsuzsára is. Néhány kolléganője elmesélte Zsuzsának, hogy az új főkönyvelő a kávézások és ebédszünetek alatt sokszor panaszkodik rá. Zsuzsa többször nekivágott annak, hogy tisztázza ezt a kérdést vele, de a főkönyvelő mindig kimagyarázta magát, mindig megvolt az érthető magyarázat arra, amit tett és Zsuzsa hiába próbálta újra és újra tisztázni a helyzetet…

    Kezdjük először a manipulációval és azzal, hogy honnan lehet felismerni azt, hogy az áldozatai lettünk?

    „Rosszul látod, nem is erről van szó”

    „Szép a szemed”

    „Ártatlan” megjegyzések

    „Habosítás”

    Aki kíváncsi a fenti árulkodó jelek bővebb kifejtésére és a manipuláció elleni védekezés egyik lehetséges útjára, az olvashatja a bejegyzést ITT, Pozsgai Anita oldalán.

    PozsgaiAnitaA szerzőről:

    Pozsgai Anita, közgazdász, tapasztalatait multinacionális cégeknél szerezte, jelenleg főiskolai oktatóként és business coach-ként dolgozik. A Hurry sickness help-Állítsátok meg a kiégést c. blog szerzője.

    Anita korábban a kiégés megállításáról írt cikkei illetve Horváth Hajnalka vele készült interjúja erről a linkről kiindulva olvasható.

    Korábbi kapcsolódó cikk:

    Pozsgai Anita korábbi cikkei –  a moderniskola.hu legnépszerűbb anyagi között vannak! – itt olvashatók:

    Hogyan válhatunk képessé arra, hogy a jég hátán is megéljünk? – Pozsgai Anita cikke

    Hogyan lehet együttműködő, talpraesett fiatalokat nevelni? Például így! Ön szerint?

    Prezentáció és drámaórák – Hogyan tanulnak meg magabiztosabban előadni a diákok Svédországban, Norvégiában és Németországban?

    Előző cikk5 kérdés a magyar mint idegen nyelv oktatásának gyakorlatáról
    Következő cikk5 menő magyar előadó, akiket érdemes hallgatni órán